Kender De WALT?

Kære Dorset

Du skrev “håndværkere” tidligere, og bare ordet giver mig angst og tunnelsyn. For jeg ved, at det ender med et stort indhug i min tvivlsomme opsparing, afsindige mængder af irritabelt støv eller frustrerende støj, når der står håndværkere i kalenderen. Som oftest alle tre ting.

Her i den ejendom, hvor jeg bor, er der et projekt kørende, som jeg vil betegne som Østerbros Sagrada Familia. En kæmpe gårdrenovering – eller “Grøn Gård” som kommunen kalder det, for det lyder jo bedre. Og ja, jeg skrev “kommunen”! Og pludselig kunne jeg så tilføje opgivenhed og afmagt til min sindstilstand. For når kommunen er inde over noget, er det som om, de sætter en ære i at trække et projekt i langdrag. De er ikke blege for at brække det meste af fx Strandboulevarden op og så sætte et skilt op med texten: “Forventes færdig i slutningen af 2021” et skilt der så stadig står mellem gravemaskiner langt inde i 2022. Det er tilsyneladende kun Mærsk, der kan få et milliardprojekt færdig til tiden. Og så er der lige McDonalds og 7 Eleven, der kan banke en bix op i løbet af en weekend – om det så er på Strøget eller Sprogø. Og jeg fatter ikke hvordan. Jeg er ligeglad – bare imponeret.

Nuvel. Tilbage til det der gårdprojekt.

Det er over et år siden, de startede med at brække asfalt op, og det støvede som bare pokker. Min gamle, Jyske, afdøde bedstemor sagde altid: “Lidt skidt æ’ godt; men en hel grevfuld til a gryde æ’ for møj.” Hun ville have roteret i sin grav, hvis det ikke var fordi, hun blev kremeret, for her er skidt nok til Hjemmeværnets gryderetter de næste 30 år.

Nåh, det støv er jo til at komme af med, og så længe det ikke sætter sig på hjernen, går det nok. MEN hvad er det lige med håndværkere og boomblaster-fænomenet? Det er da helt ok med lidt musik til arbejdet; men hvorfor skal beboere i 200 lejligheder tages som gidsler, fordi en brolægger insisterer på alternativt støj til arbejdet? I øjeblikket er der to fyre med frisurer, som havde de fremtrædende roller i serien Peaky Blinders, der har en boomblaster kørende fra klokken 7 til 15 med musik. Musik er nok så meget sagt, for det minder mest af alt om noget, der simpelthen var for dårligt til en Distortion festival. Det fungerer så åbenbart, når man lægger fliser. Og det er ikke bare en boomblaster fra en konsumerforretning a la Elgiganten. Næhhe nej. For de kan ikke overdøve gravemaskinerne. Så byggemarkeder sælger langt voldsommere lydvåben, fx af mærket DeWALT, hvor volume kontrollen ikke bare går til 10 – men 13! Og dér står den så hele dagen med en endeløs playliste udvalgt efter kriteriet: Så længe det er pisseirriterende, er det godt.

Jeg forstår godt, at de andre håndværkere har høreværn på.

Det er som om, der bare en en kategori af håndværkere, som bare mener, at det er deres ret, at spille højt Uanset om det er til gene for alle andre. Tænk hvis fx din vinduespudser troppede op med en DeWALT og insisterede på “musik til arbejdet” for fuld drøn. Jeg tror da nok lige, den pudser ville få urimelig megen fritid.

Trappevaskeren i vores ejendom hører også musik på jobbet, og det har jeg fuld forståelse for. For det er nok et rimelig kedeligt job. Han har dog opdaget opfindelsen hovedtelefoner, så fred være med ham. Jeg er overbevist om, at de to fliselæggere bl. a. ville bruge som argument for ikke at have hovedtelefoner på, at de jo har brug for at tale sammen, mens de lægger fliser. Spørgsmålet er så, om de overhovedet kan det med en DeWALT på 13?

Jeg tvivler, for i dag lagde de i omegnen af 500 fliser om, som de ellers lige havde lagt i går.

Kærligst

Bundsgaard