At flaske sig eller ikke flaske sig

Kære Bundsgaard.

Nogle gange får jeg en kættersk og helt vanvittig tanke: At det ikke er HELE verden, der læser med på vores blog!?

Det går nemlig op for mig at der er fejl i samfundet, vi har påpeget for op til fire år siden, som endnu ikke er blevet udbedret.

Hvad sker der for det? Vil det sige, samfundet tillader sig at ignorere to aldrende brokmåse?
I torsdags ville jeg være en god samfundsborger og aflevere mine pantflasker. Mest så de Forenede Bryggerier ikke skulle risikere glasmangel. Og det virkede som om INGEN af de nærliggende flaskeautomater havde læst mit indlæg:
Min lokale Fakta havde en, der var ude af drift. Kvickly har to, men de havde givet op i en grad så hele rummet med flaskemodtagelse var lukket og låst. Irmas maskine virkede, til jeg havde lagt to flasker ind, og brød så sammen. Og på grund af alle områdets defekte maskiner var Nettos flaskepantsrum omringet af en horde af østeuropæere, alle med fyldte, klare sække med bulede dåser. (Jeg ANER ikke, hvordan de får maskinen til at tage imod dem, for hvis en af mine flasker bare har en plet på etiketten, så hyler pantmaskinen op som en forladt babysæl).

Men jeg måtte så søge ud af mit nærområde: Jeg har lige tjekket på Krak: Jeg vadede over halvanden kilometer med de flasker, og fandt en Rema, hvor kun én af deres to maskiner var ude af drift.
Det er så 5 ud af 7 maskiner, der ikke fungerede, hvis man generøst ser bort fra de to flasker, jeg faktisk fik pantet inden Irmas maskine gik i sort.
Jeg ved godt, man kunne påstå, det bare var et særligt uheldigt tilfælde, men husk at det er ANDEN gang, jeg brokker mig over defekte maskiner, på kun fire år! Og gang nummer 100, jeg oplever en maskine, der ikke virker. Eller tre.

Jeg tror, jeg har et bud på, hvorfor lige præcis pantautomater er så ofte ude af drift, sammenlignet med alle de andre maskiner i detailhandlen.  Det er måske en krænkende påstand, men KAN det være fordi, det er en den eneste maskine i butikken, der koster forretningen penge?

Jeg har i hvert fald til gode at opleve at en kassedame fortæller mig at dankortmaskinen er ude af drift, så jeg bare kan tage mine varer og gå.

Men pant er jo en indtægt, butikken allerede har fået, og nu skal betale tilbage, når vi kommer slæbende med vores flaskeposer. Det er en grov påstand, men måske synes butikskæderne, det er meget fedt, når flaskeautomaterne ikke fungerer?
Jeg har i hvert fald et forslag:
Man kan så meget med teknik nu om dage. Hvad nu hvis der sad en chip i flaskemodtagelsen, som var forbundet med butikkens scannere? Og som hvis flaskeautomaten var ude af drift, fortalte kasseapparatet, at det ikke skulle kræve pant af de kunder, som købte drikkevarer i genanvendelige flasker og dåser?
Så tror jeg, det første menneskeskabte fartøj, der landede på Jupiter ville være flaskeautomaten fra min lokale Føtex.

Kærlig hilsen Dorset.