Vaskesøjlemafia

Kære Dorset

Bedst som jeg troede, bitterheden havde forladt mig, kom den jo heldigvis tilbage. Brokkens muse begunstigede mig med en knækket kindtand. Og med udsigt til en tandlægeregning i 10.000-kroners-klassen, kom bitterheden tilbage hurtigere end Frederik Fetterlein kan brænde en middelstor lottogevinst af.

Men ak. Både lykken OG bittterheden er og bliver glimtvis.

Da jeg ankom til tandlægen, tænkte jeg ellers, at der var lagt i ovnen (eller rettere munden) til den helt store tur med både krone, rodbehandling og røntgenbilleder. For et besøg på toilettet afslørede, at tandlægen allerede havde investeret i en vaskesøjle i luksusklassen. Vi taler topmodellen fra Bosch. Vaskemaskinernes Rolles Royce. Ikke bare en billig model fra Elgiganten ved navn Candy. Hvilket jo nok også lige være en kende ironisk.

Nuvel.

Jeg bliver vist tilrette i den (for mig) næstmest skræmmende stol i verden: Tandlægestolen. #1 på listen er og bliver stadig Den elektriske Stol. Stolen som mange – fejlagtigt – tror har flest dødsfald på samvittigheden. Det er dog en helt 3. stol. Nemlig barstolen – men det er en helt anden historie.

Nåh – tænkepause.

Bedst som jeg så sidder der og paniksveder, viser det sig, at tandlægen faktisk kan “bygge den op” (ja det var præcis, hvad han sagde). Jeg var dybt forundret over at kunne slippe med en regning på lidt over 1.000,- og jeg kan kun forklare det med, at tandlægens hustru dagen inden (eller måske samme morgen) har sagt noget i retningen af: “Skat, jeg synes vi dropper Maldiverne i år og tager en sommerferie herhjemme i huset…”, og at vaskesøjlen allerede var finansieret med en helt ny undermund til en anden patient.

Det var da sandelig godt, at jeg fik nået at brokke mig over en forestående kæmperegning på forhånd. Her sad jeg så pludselig med en nærmest uforløst bitterhed. Nu ku’ jeg jo ikke brokke mig over en stor økonomisk ud- og afskrivning. Men også her kom tandlægen mig til undsætning. For han gav mig noget at brokke sig over – godt nok på hans vegne, men i mangel af bedre….

Det hele starter med, at jeg henkastet siger: “Tillykke med vaskesøjlen. Har I udvidet med en extra service?” Det havde de dog ikke, selv om det – efter min mening – ville ha’ været ret lækkert at kunne forlade klinikken med nyrensede tænder OG et par nystrøgede skjorter. Til gengæld er der åbenbart vedtaget en ny lov, som skal forhindre bakteriespredning ifm. tandlæger og klinikassistenters tøj. Enten skal det vaskes på 90 grader i minimum x antal minutter, eller også skal det vaskes af et specielt firma, der transportere det i hermetisk lukkede poser osv. Jeg får så mumlet noget med, at det jo måske ikke er så smart, hvis tandlæger bare vasker på 30 grader hjemme og har hund med pels, der fælder og bla bla bla; men dér tog JEG fejl. Det er sgu ikke for at beskytte patienterne. Det er for at beskytte tandlægen, klinikassistenten og eleven fra patienternes bakterier. Deres arbejdstøj må ikke komme hjem til dem med bakterier fra klinikken!

Og tandlægen kan ikke bare smutte ned til Køle Møller og automatprutte sig til et godt tilbud, for konsumer modellerne vasker ikke lang tid nok på 90 grader. Så han bliver stillet om til erhvervsafdelingen, og nu koster vaskesøjlen pludselig 45.000,-

Men sig mig lige engang, hvad er det lige for bakterier patienter med en knækket tand, en plombe der er faldet ud eller dem der bare trænger til en tandrensning, kommer med?

Min læge har ca. 40 (bakteriebefængte) patienter om dagen. Han tager toget i sine fløjlsbukser og uldne sweater til arbejde. Han har det samme tøj på hele dagen på klinikken, og så tager han toget hjem til familien i Charlottenlund igen. MED bakterier.  For der er ikke noget lovkrav om, at privatpraktiserende læger (det der på godt gammelt dansk hedder familielæger) skal kogevaske deres tøj på klinikken. Ærgerligt. For jeg gad godt se den fløjlsbuks og den uld sweater efter en tur på 90 grader i erhvervsmodellen fra Bosch OG efterfølgende en time eller to i tørretumbleren.

Jeg tror ikke, man behøver besidde en toppost i Sundhedsministeriet for at kunne gennemskue, hvor der er størst forekomst af bakterier: Tandlæge vs Familielæge.

Det virker som om, der sidder en vaskesøjlemafia i et hemmeligt kartel. Et kartel som åbentlyst også har deltagelse af læger – men IKKE tandlæger.

Kh

Bundsgaard