Vis mig dit tomme køleskab

Kære Bundsgaard.

I går havde jeg fornøjelsen af en lille tur til Næstved. Jo-jo, man kommer skam alle de fine steder! Da jeg kørte dernedefra ved 22-tiden kom jeg forbi et gigantisk monstrum af en Bilka-butik, de har klodset op på en mark udenfor byen. Det var ikke bygningens arkitektoniske finurligheder, der fangede mig, men mere det faktum at den havde åben. Frem til midnat.

Jeg var så fascineret at jeg havde lyst til at stoppe op og gå derind, mest for at se hvem der tilbringer deres fredag aften med lidt hyggeshopping i disse charmerende omgivelser. Hvem stresser af efter en travl uge med at jagte slagtilbud på kæmpe klumper Klovborg-oste, og er det X-Factor der (omsider!) har fået folk til at finde ethvert alternativ tillokkende i forhold til at sidde ved TV-skærmen?

Men jeg styrede mig (og bilen) hjemad i stedet, mest fordi de gange, jeg har befundet mig i en Bilka-butik har jeg efter få minutter grebet mig selv i at gå og nynne temaet fra De Unge Mødre. Men jeg kørte også forbi dette discountbutikkernes strålende fyrtårn fordi jeg ærlig talt efterhånden synes vi er blevet en nation af pattebørn, der ikke tåler nogen som helst begrænsning i vores udfoldelser. Man kan næsten høre folk stampe i gulvet og sige ”jeg vil købe ind nuuuuu!”

Selvfølgelig var det da lidt af en plage i min studietid at vågne med et sæt ti i 12 på en lørdag og mellem tømmermændenes slagborsangreb sanse at hvis man ikke hoppede ud af sengen NU, så blev det en hel weekend med kioskens A4-arkshvide toastbrød som vigtigste næringskilde. Men behøver alting være åbent hele tiden? Skal vores trang til at forbruge virkelig kildres under hagen i døgndrift?

Og jeg mener døgndrift helt bogstaveligt. Netto har placeret en butik i mit kvarter, der holder åbent 24 timer per dag. Det er vist dem alle, så vidt jeg husker. Det er et bizart syn at gå nattetur med hunden og se pivstive mennesker vakle rundt derinde og forsøge at vælge, hvilken type snacks, de har tænkt sig at falde i søvn ovenpå få minutter senere.

Butikschefen bør virkelig satse på ansatte der har en fortid som rejseguider i Sunny Beach eller lignende, for det er ikke de mest sofistikerede forespørgsler, de kommer til at håndtere. Mere ”hvilken frysepizza ser pænest ud, når den kommer op igen?” og sligt.

Selvfølgelig kunne jeg være ligeglad med åbningstider, jeg ikke benytter, men det irriterer mig grænseløst at vi fodrer folks zombieagtige tankeløshed. Det er som om evnen til at tænke fremad er forsvundet synkront med drejeskivetelefonen. Hvordan ville de herlige unge mennesker overleve en weekend, hvor alt var lukket og man skulle hæve de penge, der var brug for, inden fredag klokken 16? Det kunne være et godt tv-program at lade en flok teenagere komme gennem en weekend uden mobiltelefon og hævekort. Mon ikke sammenbruddet ville sætte ind omkring fredag klokken 22? Men så kan de jo høre om de må købe på klods i Bilka Næstved. Hvis de kan finde det uden GPS’en i deres telefon. Ha!

KH Dorset.